Modernit pystylamelliverhot

by - kesäkuuta 01, 2021

Pystylamellit - nuo verhot, jotka jakavat mielipiteitä. Osa mieltää ne toimistoverhoiksi. Yhä useammalle ne ovat modernin kodin isojen ikkunoiden näppärät suojat. 

Itse en ole koskaan ollut erityisen verhoihminen. Tykkään kyllä kauniisti laskeutuvista pitkistä verhoista, jotka pehmentävät tilaa, mutta minulle on aina riittänyt yhdet vaalean raikkaat verhot. En vaihda verhoja sesongin, vuodenajan tai minkään mukaan. Verhoilla on minulle kaksi merkitystä: visuaalisuus ja käytännöllisyys. Lamelliverhot ovat meille molempia näitä olokeittiössä. Muihin tiloihin sopii meillä muunlaiset verhot. Lamelliverhoja meille tuli yhteensä viiteen ikkunaan. 

Lamelliverhoja valitessa täytyy tehdä yllättävän monta päätöstä, joista osa olisi hyvä olla mietittynä jopa jo ennen sähkösuunnitelman tekoa. Tässä postauksessa kerron millaiset lamellit meille valittiin ja miten niiden omatoiminen asennus sujui. Lopussa myös checklist lamellien valintaan.



Verhojen asennustapa

Lamelliverhoja ostaessa tulee ottaa ensimmäisenä huomioon, haluaako asentaa verhot seinään, kattoon vai ikkunankarmien sisäpuolelle. 

Meillä isot kiinteät ikkunat mahdollistivat verhojen asentamisen ikkunan karmeihin. Näin ne ovat mahdollisimman huomaamattomat nipussa ollessaan eivätkä ikkunan eteen levitettyinäkään peitä kahden päällekkäisen ikkunan välissä olevia hirsiä. Mikäli ikkunoissa ei ole riittävän syviä karmeja (mielellään hieman yli verhon leveyden), ei niiden asentaminen karmien sisäpuolelle onnistu. 

Olen nähnyt myös todella kivoja toteutuksia, joissa verhojen kisko on asennettu piiloon seinän viereen kattoon tehtyyn upotukseen. Sitäkin vaihtoehtoa kannattaa harkita, mikäli on se mahdollinen. 


Verhojen säätäminen

Ennen lamellien tilaamista täytyy päättää kumpaan reunaan haluaa verhojen säätöketjut ja kumpaan reunaan haluaa lamelliverhot niputtaa kun ne eivät ole ikkunaan eteen levitettyinä. Tärkeintä tässä vaiheessa on tietää, haluaako sekä säätöketjun että verhonipun samalle puolelle vai vastakkaisille puolille, sillä tätä ei voi (ainakaan kovin helposti) vaihtaa enää jälkikäteen. Asennusvaiheessa yläkiskon voi kyllä vielä halutessaan pyöräyttää ympäri, jolloin siitä tulee peilikuva. 

Meillä lamellit niputtuvat sekä ylä-, että alaikkunoissa nurkkaan, jotta ovat nipussa ollessaan mahdollisimman vähän maisemien tiellä. Jos paras maisema olisi suoraan edessäpäin, varteenotettava vaihtoehto on valita molemmille sivuille aukeavat verhot. Tämä on varmasti myös hieman makuasia, kummasta tykkää. Itse mallailin ihan vain valokuvan päälle piirtelemällä, että missä verhot näyttäisivät kivoimmalta ja olisivat vähiten maiseman tiellä. Merimaisemaa emme missään nimessä halunneet tukkia verhoilla. 

Yläikkunoissa säätöketjut tulevat nurkkaan ja alaikkunoissa vastakkaiselle puolelle, jotta ketjut eivät sotkeennu toisiinsa. Kahden kuukauden käytön jälkeen en usko, että ketjut olisivat sotkeentuneet, vaikka olisivatkin olleet samalla puolella sekä ylä- että alaikkunoissa. Alemmissa ikkunoissa säätöketjut nimittäin jäävät karmien sisäpuolelle ja yläikkunoissa ketjut tulevat ulkopuolelle, koska ketjut ovat yläikkunoissa huomattavasti pidemmät, jotta niitä yltää säätämään. 

Halutessaan lamellit saisi myös sähkökäyttöisinä, mutta tämä olisi luonnollisesti otettava huomioon jo sähkösuunnitelmaa tehdessä varsinkin hirsitalon kohdalla. Meillä verhoja säädetään normaalisti ehkä pari kertaa päivässä, eli aamulla auki ja illalla kiinni, joten sähkökäyttöisille ei olisi juuri ollut tarvetta.



Lamellien leveys

En ole tarkemmin selvittänyt löytyykö lamelliverhoja useammilla leveyksillä, mutta meidän toimittajalla niitä oli saatavilla kahta kokoa: 127mmja 89mm. 

Valitsimme isoihin ikkunoihin leveämmät 127mm lamellit ja ruokapöydän takana olevaan kapeaan ikkunaan kapeammat 89mm lamellit. Tämä oli hyvä päätös, sillä isoissa ikkunoissa leveämmät lamellit vievät vähemmän tilaa ikkunasta nippuun vedettynä, kuin useampi kapea lamelli olisi vienyt. Kapeammassa ikkunassa puolestaan useampi kapeampi lamelli näyttää omaan silmään paremmalta kuin muutama leveä, vaikka vievät taas hieman enemmän tilaa nipussa ollessaan. Vaikka olokeittiö on yhtenäistä tilaa, ei verhojen leveyksien eroa huomaa varsinkaan, kun ovat ihan eri seinillä. 


Meillä ikkunoiden karmien syvyys on 120mm, joka nipin napin riitti siihen, että verhot sai asennettua karmien sisäpuolelle. Koska verhoja ei voi asentaa ihan ikkunaan kiinni, jotta ne eivät hankaa ikkunaa, tulevat ne hieman karmin reunan yli. Tämä ei itseäni haittaa lainkaan, sillä verhot ovat aika harvoin ovat täysin kohtisuorassa ikkunaan nähden.


Kankaan valinta

Lamelliverhoja löytyy useilta eri valmistajilta, eri väreissä ja kuoseissa. Lisäksi on mahdollista valita kuinka peittävät verhot haluaa, tai kaipaako jopa ihan pimentäviä verhoja. Kaikki lisäominaisuudet luonnollisesti nostavat verhojen hintaa, mutta pelkkä väri ja tekstuuri eivät vaikuttaneet kustannuksiin. 

Mallailimme pieniä mallipaloja kankaista kotona ja meille valikoitui simppeli sileäpintainen, luonnonvalkoinen kangas, vaikka pitkään ihailin myös sohvakangasta muistuttavaa tekstuuria. Kangas ei ole pimentävä, vaan kuultaa luonnonvaloa lävitseen, eikä tee olokeittiöstä synkkää ikkunoiden eteen levitettyinä.  


Asennus

Lamelliverhot voi tilata valmiiksi asennettuina tai ilman asennusta. Me päädyimme asentamaan lamellit itse, sillä asennettuina ne olisivat olleet huomattavasti kalliimmat ja jouduimme joka tapauksessa tekemään telineet sisälle ikkunoiden pesua varten. 

Täytyy sanoa, että asentaminen oli kyllä super helppoa! Eniten aikaa meni juuri telineiden kasaamiseen ja liikutteluun sekä ikkunoiden pesuun. Varsinaiseen lamellikiskon ja lamellien asentamiseen ei mennyt kuin ehkä 15min per ikkuna. Instagramista @kotina_hirsitalo tallennetuista tarinoista löytyy asennusvaiheet.




Checklist

Mitä tulee ottaa huomioon ja päättää lamelleja pohtiessa: 

- Riittävätkö käsikäyttöiset lamellit vai onko tarvetta sähkökäyttöisille tai jopa ajastuksella toimiville verhoille
- Asennetaanko lamellit ikkunan karmeihin, seinälle vai onko kisko mahdollista upottaa kattoon piiloon 
- Minkä levyiset lamellit haluaa 
- Onko verhot nipussa ollessaan samalla vai eri puolella kuin säätöketjut 
- Tarvitseeko pimentävät, tavalliset vai screenlamellit 
- Minkä väriset lamellit haluaa 
- Haluaako lamellimateriaalissa olevan tekstuuria 

Näiden pointtien lisäksi on varmaan myös monta muuta seikkaa, jotka voisi huomioida, mutta nämä perustuvat omaan kokemukseeni. Mikäli sinulla on lisävinkkejä, jaa ne ihmeessä vaikka kommenttina, niin muutkin saavat vinkit käyttöönsä. 

Kaikki valinnat vaikuttavat verhojen hintaan. Kaava on yksinkertainen: mitä enemmän haluaa hifistellä, sitä suolaisempi hinta. Alkuun hieman kauhistelimme lamelliverhojen hintahaitaria ylipäätään, mutta vertailtuamme muihin vaihtoehtoihin, oli nämä kuitenkin edelleen ykkösvaihto meille. Laadukas verhokangaskaan ei ole mikään ilmainen. Ymmärtääkseni lamelleja löytyy myös edullisempia versioita, mutta niiden laadusta minulla ei ole kokemusta. Kyse on pitkälti myös siitä, millaisen ilmeen kotiinsa haluaa. Raikkaat lamelliverhot tuo kivan kontrastin lämpöiselle hirrelle. 


Oliko hintansa väärti?

Meillä isot etelän ja lännen puoleiset ikkunat tarkoittavat ihanan valon lisäksi valitettavasti myös auringon häikäisyä ja lämpöä. Onneksi suunnitteluvaiheen loppusuoralla jatkoimme kattolippaa myös etelänpuoleisten ikkunoiden kohdalla. Tämä auttaa jo melko paljon, mutta kyllä keväällä huomasimme, että aurinko lämmittää myös sisälle aika kovasti. 

Epäilimme, että pelkät lamellit eivät lämpöä blokkaisi, koska järkeilimme, että kun lamellit ovat ikkunoiden sisäpuolella, on lämpökin ehtinyt ikkunoista sisälle. Mutta kyllä vaan on ollut huomattavasti viileämpää sisällä verhojen asennuksen jälkeen! Mikäli kaipaa enemmän suojaa auringon lämmöltä, kannattaa harkita myös ulkopuolelle asennettavia ratkaisuja. 

Meille verhojen päätarkoitus oli saada yksityisyyttä. Varsinkin iltaisin, kun ulkona on pimeää, on mukava saada verhoilla näkösuojaa. Uudella alueella myös riittää uteliaita ohikulkijoita, joiden katseilta saa nyt suojaa. Kun verhot ovat vedettyinä ikkunan eteen, mutta hieman raollaan, sisältä näkee kivasti ulos, mutta ulkoa sisälle ei niinkään. Mielestäni lamelliverhot ovat myös kauniit. Luonnonvalo siivilöityy niiden välistä kivasti sisälle ja muodostaa valon ja varjon leikin lattialle. Lamelliverhot on myös siitä näppärät, että niissä on enemmän säätövaraa kuin tavallisissa verhoissa. Ne eivät ole vain auki tai kiinni, vaan niitä voi säätää raolleen ja lamellien kulmaa voi kääntää. 


Kokonaisuudessaan pystylamelliverhot olivat meidän mielestä oikein onnistunut ja sopiva hankinta.


You May Also Like

0 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän...