Pihan muodonmuutos Ruduksen pihakivillä

by - lokakuuta 12, 2023

*Kaupallinen yhteistyö: Rudus* 

Vaikka koti on ollut valmis jo useamman vuoden, on se tuntunut tähän syksyyn saakka enemmän ja vähemmän rakennustyömaalta, koska koko pihamaa on ollut käytännössä vain epämääräinen hiekka- ja murskekenttä. Nyt kun piha on valmis, muutos on valtava ja välillä pitää vilkaista ihan useamman kerran pihalle, että tuossako se nyt tosiaan on? Vihreä nurmikko, kauniit pihakivetykset ja puita sekä pensaita, jotka pääsevät tulevina kesinä loistoonsa.  

Pihakivillä on aivan erityinen rooli meidän pihassa; ne muodostavat pihallemme raamit ja erilaisia pihakiviä onkin hyödynnetty todella monipuolisesti. Kaiken kaikkiaan Ruduksen kiviä käytettiin pihallamme yhteensä 50 000 kg, eli ihan valtava määrä. Viimein saan esitellä, millaisen muodonmuutoksen meidän piha koki parin kesän aikana ja mitä kaikkea saimme pihakivillä aikaiseksi!

Tärkeintä on hyvä suunnitelma ja pohjat

Rakensimme koko pihan itse hartiapankkivoimin ja parin kesän kokemuksen perusteella sanoisin, että tärkeintä pihan rakentamisessa on varhainen suunnittelu ja hyvät pohjat. 

Erityisesti uudiskohteessa, kuten meillä, pihasuunnittelu kannattaa aloittaa samalla, kun koko talon suunnitelmat. Näin pihasta saa mahdollisimman paljon irti ja pohjatyöt hoituvat samalla kuin tontin muut maatyöt. Meillä oli alustava pihasuunnitelma valmiina jo ennen kuin aloitimme talon rakentamisen. Tiesimme siis jo varhain, miten eri toiminnot jakautuisivat pihalle ja missä menee kulkureitit. Näin pystyimme suunnittelemaan työjärjestyksen fiksusti, asentamaan eristeet sekä vaihtamaan kantavat maakerrokset kulkuväylille valmiiksi jo talon maatöiden aikana. Samalla varmistimme myös hyvät ja routimattomat pohjat tuleville pihakivetyksille. Huolella tehtyjä pohjatöitä ei voi liiaksi korostaa, niihin todella kannattaa panostaa! 

Hyvin suunniteltu on paitsi puoleksi tehty, myös melko varmasti puolet enemmän tehtävää. Ainakin meidän pihasuunnitelmat kasvoivat sitä mukaan, kun niitä tehtiin. Perustelimme paisuvia suunnitelmia sillä, että teemme pihan kerralla kuntoon, niin ettei tulevina kesinä tarvitsisi tehdä kovin suuria muutoksia, vaan isoimmat toiveet pihan suhteen olisi huomioitu alusta saakka ja ehtisimme myös nauttia valmiista pihasta. Tässä alustava pihasuunnitelma, joka hioutui matkan varrella:

Helppohoitoinen piha

Millaisia toiveita meillä oli pihan suhteen? Ensinnäkin se kuuluisa helppohoitoisuus, jota lähes kaikki toivovat. Meille helppohoitoisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pihaa tarvitsisi hoitaa ollenkaan tai että se olisi tylsä ja yksinkertainen. Meille helppohoitoisuus tarkoittaa, että nurmikkoalue on mahdollisimman yhtenäinen ja helposti leikattava ja istutusalueet on rajattu, niin ettei piha ole täynnä yksittäisiä puita, pensaita tai muita istutuksia. 

Helppohoitoisuuden lisäksi toiveena oli: 
- Käytännöllisyys 
- Kestävyys 
- Moderni ilme 
- Kerroksellisuus 
- Näkösuoja ja vehreys 
- Kaarevat muodot ja pyöristetyt kulmat (tuovat ihanaa leikkisyyttä ja rentoutta!) 

Kun lopullista pihasuunnitelmaa alettiin toiveiden pohjalta hiomaan, ymmärsimme pihakivien olevan siinä hyvin isossa roolissa. Niiden avulla voitaisiin toteuttaa hyvin monta meidän vaatimuslistalla ollutta toivetta. Jo aiemmilta asuntomessuilta mieleen oli jäänyt eräs Ruduksen pihakivi, joten tuumasta toimeen ja yhteys Rudukseen. Heidän asiantuntija auttoi meitä valitsemaan sopivat tuotteet huomioiden meidän toiveet ja kivien käyttötarkoituksen.


Kivivalinnat

Kivien valinta lähti asuntomessuilta mieleen jääneestä pihakivestä. Vaikka pyörittelimme monia muitakin vaihtoehtoja, päädyimme lopulta ensirakkauteen eli Ruduksen mustaan Roomalaiseen kiveen. Laatoitimme sillä pihan pääkulkuväylän autokatokselta talon sisäänkäynnille ja kodinhoitohuoneen ovelle. Tärkeää oli huomioida, että kiven tulee olla 80 mm paksu, jotta se kestää varmasti auton painon ja sopii näin myös autokatokseen. Tumma sävy korostaa vaaleaa taloa ja sointuu mustaan etuoveen. Profiloitu pinta ja perinteisellä kuuden eri kokoisen kiven ladonnalla tehty kuvio antaa luonnollisen ja eläväisen vaikutelman. (Huom. Roomalainen ladonta vaatii sekä isojen että pienien kivien lajitelman!)


Rajauskiveksi valitsimme Laineri-reunakiven, joka sointuu Roomalaisten kivien kanssa täydellisesti. Väri ja pinnan profilointi ovat tismalleen samanlaiset. Mikä tärkeintä, ne toimitetaan lajitelmana eri mittaisia kiviä, joiden molemmat päät ovat pyöristettyjä mahdollistaen myös kaarevien muotojen tekemisen.


Lisäksi olin ihastunut asuntomessukäynneillä laattapolkuihin, joissa suuret betonilaatat on yhdistetty pieneen luonnonkiveen. Tällainen oli ehdottomasti saatava! Meille valikoitui tähän Ruduksen sileäpintainen harmaa Betonilaatta koossa 698x698 mm. Stressasin kovasti, miten harmaa betonilaatta sointuu tummaan Roomalaiseen kiveen, mutta huoli oli täysin turha; eri sävyt tuovat elävyyttä! Betonilaatta sointuu kauniisti myös kelottuneen lehtikuusiterassin kanssa. Pikkukiveksi laattapolulle valikoitui vesiseulottu 8/16mm lajike Someroa eli tutummin singeli. Laattapolkua reunustamaan halusimme huomaamattoman reunakiven ja valitsimme yksinkertaisen harmaan Betonireunakiven.


Ihastuimme laattapolulla käytettyyn someroon niin, että lopulta sitä tuli meidän pihalle koristeeksi useampaan paikkaan. Talon pohjoispäätyyn jäi reilun metrin levyinen suikale, johon teimme somerolla katetun istutusalueen. Etupihalle tontin rajalle teimme isomman rajatun havuistutusalueen. Someroa ja Laineria käytettiin myös piha-aitojen rajauksissa. Halusimme rajata kaikki piha-aidan aluset ja takapihalle tulevan pensasaidan, jotta kaupungin puolen niittykasvit ja rikkaruohot eivät leviäisi heti nurmikolle, eikä trimmeriä tarvittaisi aidan alusten leikkaukseen.


Vaikka en varsinaisesti ole mikään viherpeukalo, halusin meille yhden isomman rajatun perennapenkin. Päätimme, että se olisi hieman koholla muusta pihasta ja näin saisimme ripauksen toivottua kerroksellisuutta pihaan. Haaveilin myös penkin osalta kaarevista muodoista, joten siihen valikoitui Ruduksen musta Muurikko-muurikivi. Muurikolla on mahdollista tehdä monenlaisia muotoja, kunhan löytyy kärsivällisyyttä suunnitella muoto huolella. Tähän voi käyttää apuna Ruduksen Planneria, joka laskee tarvittavien kivien määrän. Nurmikon leikkuun helpottamiseksi rajasimme myös perennapenkin Lainerilla. Enää istutukset puuttuvat!


Peräkärrylle oli varattu paikka autotallin ja tontin rajan väliselle kaistaleelle, jota emme halunneet jättää pelkälle soralle, vaan valitsimme siihen Ruduksen Reikälaatan. Isojen reikien ansioista hulevedet pääsevät valumaan läpi, eivätkä kerry tontin rajalle. Reikälaatan voi täyttää esimerkiksi kivituhkalla tai mullalla, johon kylvetään nurmikko. Me täytimme sen kivituhkalla, sillä varjoisalla paikalla peräkärryn alla nurmikko olisi tuskin koskaan näyttänyt kovin edustavalta. Voisin kuvitella, että nurmikolla kylvetty Reikälaatta näyttäisi oikein veikeältä myös pihalla!


Kivillä rajattu kauneus

Loppujen lopuksi kiviä käytettiin meidän pihalla todella monipuolisesti ja äkkiseltään voisi luulla, että mahtuiko sinne enää mitään muuta! Istutusten ja nurmikon rinnalla kivet kuitenkin tuovat ryhtiä ja sitä paljon toivottua helppohoitoisuutta. Erilaisilla kivillä saa eroteltua alueita tehokkaasti ja kauniisti luoden sekä linjakkaita että kaarevia muotoja. Ne muodostavat pihan raamit ja kruunun pitkäksi aikaa. 

Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen ja voimme todeta, että hyvä suunnitelma ja työjärjestyksen miettiminen palkitsi. En malta odottaa tulevia kesiä, kun pääsemme viimein nauttimaan pihasta!



You May Also Like

0 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän...