Asunnon myynnin ylä- ja alamäet

by - huhtikuuta 11, 2021

Asiakirjat – checked!
Myynti-ilmoitus – checked!

Kerroin blogissa aiemmin asunnon myyntiprosessista ja lupasin jatkaa, miten se meillä lopulta meni ja mitä siitä opimme. 

Ensimmäinen yhteydenotto tuli jo kaksi tuntia asunnonmyynti-ilmoituksen jättämisen jälkeen. Hihkuimme innostuksesta ja siitä, että emme maksaneet välittäjälle tuhansia euroja asunnon myynnistä. Pelihän oli selvä!



Ensimmäinen opetus

Hyvin lähtenyt tarina vain jatkoi nousuaan, nimittäin saimme heti ensimmäisen yksityisnäytön jälkeen myös ensimmäisen tarjouksen. Koimme kuitenkin jo tässä kohtaa ensimmäisen opetuksen. Saamamme tarjous sisälsi useita ehtoja, joita välittäjän kautta otetuissa tarjouksissa ei varmasti koskaan olisi ehdolla. Onneksi olimme varuillamme ja luimme tarjouksen hyvin tarkkaan.

Vastatarjouksesta ja neuvotteluista huolimatta emme päässeet yhteisymmärrykseen ensimmäisen ostajaehdokkaan kanssa. Emme ehdoista, emmekä hinnasta. Ostajaehdokas oli muun muassa sitä mieltä, että olisimme vastuussa tulevista taloyhtiön remonteista mikäli ne ylittäisivät kustannusarvion ja joutuisimme näin ollen vaikkapa vielä vuoden päästä asunnon myynnin jälkeen korvaamaan kustannusarvion mahdollisen ylityksen ostajalle. Myynti-ilmoituksessa oli kaikki tulevat remontit ja isännöitsijän tekemä kustannusarvio, emmekä tietenkään halunneet olla vastuussa mahdollisista ylityksistä vuosi sen jälkeen kun olemme edes asuneet talossa. Yksityisenä myyjänä saa olla tarkka tarjousten kanssa!


Hätähousut

Hyvin pian saimme kaksi yksityisnäyttöpyyntöä lisää. Ja toisesta niistä poikikin pyyntö tehdä tarjous. Vastasimme siihen hieman hätäisesti, ettemme hyväksy ennen ensimmäistä yleistä näyttöä tarjouksia, jotka ovat alle pyyntihinnan. Tämä oli moka ja opetus numero kaksi meille. Pilasimme mahdollisuuden neuvotteluun liian koppavalla vastauksella, emmekä koskaan saaneet tietää mihin olisimme neuvottelemalla päässeet. Opetus kaksi kuuluukin, että ei pidä sekoittaa tunteita kaupantekoon, vaikka oma asunto olisi itselle rakas. Kaupantekoon tulee suhtautua kuin olisi itse vain välittäjä.



Hiljainen heinäkuu

Ensimmäinen yleinen näyttö meillä oli jo vajaan viikon päästä ilmoituksen laittamisesta ja paikalle saapui hyvä määrä ihmisiä. He myös tuntuivat olevan aidosti asunnosta kiinnostuneita. Suurin osa oli kuitenkin ensiasunnon ostajia, kuten me aikoinaan, ja meille tuli sellainen kuva, että ensiasunnon ostajia pelottaa yksityiseltä myyjältä asunnon ostaminen. Tämä oli opetus numero kolme. 

Hyvin sujuneesta näytöstä huolimatta jäimme ilman ostotarjousta. Tässä kohden on välittäjästä varmasti jälleen hyötyä, kun hän hoitaa esittelyjen jälkimyyntiä ja kontaktoi asiakkaat. Me emme osanneet pyytää paikalle käyneiden yhteistietoja, joten olimme täysin heidän oman yhteydenoton varassaan. Arvasitkin jo varmaan: neljäs opetus.

Pidimme muutamia näyttöjä pitkin kesä-heinäkuuta, kävijät ihastelivat asuntoa, mutta pikkuhiljaa näytöt pienenenivät, eikä tarjouksia kuulunut. Heinäkuu oli täysin kuollut. Seurasi opetus viisi. Meille välittäjät kehuivat kesän olevan hyvää myyntiaikaa, mutta oma kokemus kertoo, että heinäkuu on kaikkea muuta kuin hyvää aikaa asunnon myyntiin. Ihmiset ovat lomalla ja reissuilla, eikä vakavat asunnonostopuuhat ole ensimmäisenä mielessä. Myöskään tarkkailemamme naapuruston muut asunnot eivät kadonneet myyntipalstoilta heinäkuun aikana. 


Hiljenevät näytöt ja tarjouksen puute saivat meidät epäröimään omia asunnon myyntitaitoja ja harkitsimme välittäjän palkkaamista sittenkin. Olimmeko lähteneet soitellen sotaan? Vaikka meillä ei alun perin ollut kiire asunnon myynnin kanssa, alkoi kesän lopun häämöttäminen tuoda epäilyksiä ja tottakai sekin huoletti, että pitkään myynnissä ollut asunto on aina vaikeampi myydä, sillä se herättää ostajissa epäilyksiä.


Hyviä ja huonoja uutisia

Myyntiprosessin hiljaisimmalla hetkellä alkoi kuitenkin odottamatta tapahtua. Saimme kaksi yhteydenottoa kahden tunnin sisällä. Molemmat ostajaehdokkaat toivoivat yksityisnäyttöä ja olivat asunnosta haltioissaan. Tällä kertaa emme uskaltaneet nuolaista ennen kuin tipahtaa, vaan suhtauduimme yksityisnäyttöihin sillä asenteella, että pessimisti ei pety.

Ensimmäinen ostajaehdokas teki hyvin pian käynnin jälkeen asunnosta tarjouksen, josta pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen. Siitä puolen tunnin kuluttua myös toinen ehdokas olisi halunnut tehdä tarjouksen, mutta emme ottaneet sitä vastaan, koska olimme jo sopineet kaupoista ensimmäisen ostajan kanssa. Olimme alun perin hyväksyneet vain kirjallisia tarjouksia, mutta koska välissä oli ollut pitkä hiljainen kausi (okei, ei oikeasti niin pitkä, vain muutamia viikkoja, mutta meille ahdistava) päätimme hyväksyä myös suullisen tarjouksen, koska ostaja vaikutti luotettavalta. Sovimme kaupat puhelimessa, aloimme järjestää varsinaista kauppapäivää ja lähdimme jo aiemmin sovitulle kesälomareissulle hyvillä mielin.


Kesälomareissun viimeisenä päivänä ostaja soitti jokaisen asunnonmyyjän pelkäämän puhelun ja saimme kuudennen opetuksen. Ostaja perui kaupat tuosta noin vain. Perusteena oli hieman kehnosti se, että ostajaa pelotti asunnon olevan liian kuuma etelän puoleisten isojen ikkunoiden vuoksi (mitä asunto ei todellakaan ole) ja että hän olisi tehnyt ostopäätöksen liian pikaisesti. Luonnollisesti tästä olisi seurannut ostajalle sanktio, mikäli meillä vain olisi ollut kirjallinen sopimus. Koska kuitenkin olimme hyväuskoisina luottaneet suulliseen sopimukseen, ei meillä juuri ollut vaihtoehtoja kuin niellä tappio. Vaikka suullinen sopimus on yhtä pitävä kuin kirjallinen, on se käytännössä hyvin vaikea perustella vastaavissa tilanteissa ilman mustaa valkoisella, emmekä halunneet lähteä sellaiseen rumbaan. 

Asuntokaupoissakin voi siis käydä Facebookin osto ja myyntipalstoilta tuttuun tapaan ”YV, AV, jono, vapautan” ja ostaja peruu kaupat viime metreillä. Tässä kohden yksityisenä myyjänä on oltava tarkkana, ja jatkossa tiedämme, että AINA on vaadittava kirjallinen tarjous.


Uusi onnellinen asukas

Ei muuta kuin heti soittoa toiselle ostajalle, joka olisi halunnut tehdä myös tarjouksen heti näytön jälkeen. Onneksemme hän oli edelleen asunnosta kiinnostunut, jopa niissä määrin, että kertoi toisen kaupan peruuntumisen olevan hänelle oikea lottovoitto. Tässä kohden olimme helpottuneita, mutta samalla pieni epäusko kalvoi. Mitä vielä voisi sattua? Ostaja ehdotti itse kirjallista tarjousta, josta olimme todella tyytyväisiä edellisen epäonnisen kauppayrityksen vuoksi.

Tarjous saatiin siis tällä kertaa kirjallisena ja seuraavaksi sovimmekin kaupantekoajan pankkiin ja laadimme kauppakirjan. Tällä kertaa kaikki sujui mallikkaasti aina varsinaiseen kaupantekopäivään ja asunnon luovuttamiseen saakka. Loppu hyvin kaikki hyvin. Ihaninta oli, että uusi asukas oli asunnosta todella fiiliksissä ja piti meidän tekemistä pintavalinnoista.


Asunnon myynnin kymmenen käskyä

Muutama lessons learnt tästä prosessista jäi käteen: 

  1. Hinnoittele asunto huolella (tässä onnistuimme).
  2. Ole huolellinen myynti-ilmoituksen laatimisessa (tästä kirjoitin jo aiemmin postauksen).
  3. Mieti etukäteen mikä sinulle on tärkeää. Haluatko myydä asunnon nopeasti vai oikealla hinnalla? Mistä olet valmis joustamaan?
  4. Ensiasunnonostajat arastelelavat yksityiseltä ostamista.
  5. Mieti, miten hoidat asunnon jälkimarkkinoinnin?
  6. Heinäkuu ei ole paras myyntikuukausi (ei ollut ainakaan meille).
  7. Älä tunteile oman asunnon myynnissä, vaan suhtaudu siihen ammattimaisesti vaikket olekaan asunnonvälittäjä ammatiltasi.
  8. Pyydä AINA kirjallinen tarjous.
  9. Lue ostajan tekemä tarjous ehtoineen TARKASTI.
  10. Pidä pää kylmänä: vaikka prosessissa voi olla monta ylä- ja alamäkeä muista, että tarvitset lopulta vain yhden oikean ostajan.

Asunnonvälittäjällä vai ilman?

Nyt teitä saattaa kiinnostaa, käyttäisimmekö jatkossa asunnon välittäjää vai emme? En osaa vastata kysymykseen mahdollisen seuraavan myynnin osalta, mutta juuri tämän asunnon osalta teimme mielestämme lopulta kuitenkin oikean päätöksen.

Matkalla oli ylä- ja alamäkiä, mutta opimme paljon ja saimme paremman hinnan itsellemme, kuin olisimme välittäjän avulla saaneet, sillä hän olisi vienyt sievoisen summan välistä. Omalle työlle emme tässä kohden laskeneet hintaa, vaan pidimme tätä oppimiskokemuksena. Jatkossa ainakin tiedämme, mistä välittäjän hinta oikeasti koostuu, jos sellaista joskus päätämme käyttää ja voimme arvioida onko välittäjän työ meille välityspalkkion arvoinen siinä elämäntilanteessa missä ikinä olemmekin. Suurin arvo välittäjästä on kenties siinä, että saa itse olla huolettomammin ja välittäjältä löytyy kontaktit sekä osaaminen valmiiksi. Hinta vain on aika suolainen varsinkin, jos on itse kykenevä tekemään ison osan prosessista ja lopun voi opetella!


Raskainta on luopuminen

Kaikista raskainta koko myyntiprosessissa oli kaiken kokemamme jälkeen luopuminen. Ennen ensiasunnon ostoa olimme pitkään haaveilleet juuri siitä alueesta, jolta lopulta päädyimme ostamaan ensiasunnon. Olimme itse suunnitelleet ja tehneet siihen remontin kaikella rakkaudella. Rakastimme melkein koko asunnon levyistä etelään suunnattua parveketta, ja luonnonvaloa, joka yläkerran asuntoon tulvi sisään. Kesällä omenapuut kukkivat kauniisti koko keittiön ja olohuoneen ikkunoiden takana ja parvekkeen omasta rauhasta pystyi iltaisin katselemaan liilaan taittuvaa auringonlaskua. Koti oli lähellä kaunista joenrantaa, jonka varrella oli hyvät lenkkeilyreitit ja lenkin jälkeen pystyi pulahtamaan suoraan veteen läheisellä uimarannalla, josta sitten hipsittiin paljain varpain kotiin. Ei liene tarvitse kertoa erikseen, että asunto oli meille rakas.

Lainaten James Bluntin biisiä, jota kuuntelin vetistellen yksin viimeisenä päivänä loppusiivoukseen jälkeen eteisen lattialla: Goodbye my lover... Vaikka tästä asuntokaupasta on jo vierähtänyt tovi, muistelen tuota asuntoa lämmöllä edelleen. So lång kaunis entinen kotimme, toivottavasti sinusta pidetään jatkossakin yhtä hyvää huolta, kuin me pidimme! 











You May Also Like

2 Comments

  1. Todella hyvä tuo "kymmenen käskyä". Meillä asunnon myynti on edessä. Haikeaahan se on. Kuitenkin paljon muistoja tästä asunnosta. Aika on kuitenkin jatkaa eteenpäin. Luopuminen varmasti on tosiaan se vaikein osuus. https://www.kotikulma.net/?p=myymassa&s=3#asunnonmyyntijamarkkinointi

    VastaaPoista
  2. Todella hyödyllinen postaus. Meillä on harkinnassa talomme myynti. Olen kuitenkin varma, että täytyy rakennuksen kuntotutkimus ainakin tehdä ennen sitä. Kyseessä on vanha rintamamiestalo. Surulla tästä luovumme, mutta meille tämä on jo liian suuri. On hyvä tietää, mitä kaikkia asioita tuleekaan ottaa huomioon. https://www.suomensisailmatutkimus.fi/kuntotutkimukset/

    VastaaPoista

Kirjoita kommenttisi tähän...