Asunnon myynti yksityisenä

by - heinäkuuta 13, 2020

Kun tontti oli hankittu, piti alkaa miettimään silloisen oman osakkeen myymistä. Ostimme ensiasuntomme aikoinaan kahdella ajatuksella. Halusimme viihtyä, mutta halusimme myös olla varmoja, että kun aika koittaa, löytyy sille helposti uusi omistaja. Toki kolmantena olisi ollut sijoitusasunto ja voiton tekeminen, mutta ihastuimme tähän asuntoon niin paljon, että meille riitti, että saamme siitä tulevaisuudessa niin sanotusti omamme pois.




Välittäjän kanssa vai ilman?

Olimme pitkään seuranneet alueen asuntojen myyntihintoja, joten meillä oli aika hyvä käsitys hintatasosta. Halusimme kuitenkin ottaa muutaman välittäjän hinta-arvion asunnosta ja kuulla heidän välityspalkkiot, vaikka alustavasti olimme jo varautuneet myymään asunnon itse. Välittäjien antamat hinta-arviot olivat aika tasaisia lukuun ottamatta Kiinteistömaailmaa, jonka hinta-arvio oli selkeästi muita matalampi. Välityspalkkiot olivat meidän mielestämme melko korkeat varsinkin, kun ottaa huomioon, miten nopeasti naapureissa vastaavat asunnot olivat liikkuneet. Eräskin välittäjä mainosti hänellä olevan valmiit ostajat, jotka eivät saaneet naapuriasuntoa. Kyseinen välittäjä olisi silti ottanut useiden tuhansien välityspalkkion meidän asunnon myynnistä. Lisäksi välityspalkkio olisi pitänyt ottaa huomioon hinnassa tai tyytyä itse alempaan hintaan.

Varmistuimme välittäjien tapaamisen jälkeen siitä, että myymme asunnon itse. Lähdimme asunnon myyntiprosessiin ehkä hieman henkseleitä paukutellen, varmoina onnistumisestamme ja osaamisestamme. Kyllähän me osataan yksi asunto myydä halutulta alueelta, asuntohan myy periaatteessa itse itsensä!



Mistä lähteä liikkkeelle

No ei se myyntiprosessi ihan niin yksinkertainen ollut ensikertalaiselle varsinkaan, kun halusimme tehdä kaikki hyvin ja huolella. Vierain osa oli erinäiset asunnon myyntiin liittyvät dokumentit.

Päädyimme käyttämään Etuovi.comin myynti-ilmoituspalvelua. Palvelu maksoi tuolloin noin 150e ja sen kautta siis voi jättää asunnon myynti-ilmoituksen ja saa myyntiin liittyvät dokumenttipohjat käyttöönsä. Lisäksi asunnosta pitää itse laatia myyntiteksti ja ottaa edustavat kuvat. Meillä työnjako meni niin, että puoliso selvitti ja hankki dokumentit ja minä keskityin luovaan puoleen eli asunnon myyntitekstiin ja kuviin. Näytöt ja varsinainen myynti tehtiin yhdessä.


Mistä asunnon myynnissä lähdetään liikkelle? Ensimmäisenä (tai ensimmäisenä heti sen jälkeen kun on kartoittanut alueen, hintatason ja miettinyt potentiaalisia ostajia) kannattaa koota kaikki asuntoon liittyvät tiedot ja dokumentit, joita tarvitaan myynti-ilmoituksen tekoon. Nämä saa isännöitsijältä. Huomioitavaa on, että isännöitsijä ottaa korvauksen asiakirjoista. Mikäli päätyy käyttämään asunnonvälittäjää, he huolehtivat asiakirjat puolestasi. Asiakirjojen hinta tulee välityspalkkion päälle ja korkein hinta meille ehdotetuissa välityspalkkioissa asiakirjoille oli jopa 300e. Meille asiakirjat maksoivat noin 100e suoraan isännöitsijältä.

Tässä lista tarvittavista asiakirjoista:
- Isännöitsijätodistus, josta selviää yhtiövastikkeen suuruus, asuntoon kohdistuva taloyhtiön velka ja -asunto-osakkeeseen kuuluvat osakenumerot
- Taloyhtiön tilinpäätöstiedot
- Talousarvio
- Asunnon pohjapiirros
- Energiatodistus
- Kunnossapitosuunnitelma, jossa on yleiskuvaus taloyhtiön kunnosta ja korjaustarpeesta


Myynti-ilmoituksen laatiminen

Varsinainen myynti-ilmoitus tehtiin Etuovi.comissa. Se pitää sisällään asunnon ja taloyhtiön tiedot, myyntitekstin ja kuvat sekä yhteystiedot. Täytimme ensiksi hankittuja asiakirjoja apuna käyttäen tarvittavat tiedot asunnosta ja taloyhtiöstä. Pyydettäviä tietoja oli muun muassa tietoja asunnosta ja taloyhtiöstä, myyntihinta, velka, korjaushistoria ja tulevat remontit.

Asuntokaupoissa on oltava huolellinen, että kaikki annetut tiedot ovat oikein ja paikkansapitäviä eikä mitään asunnon ostoon negatiivisesti vaikuttavia seikkoja saa piilotella tai jättää mainitsematta. Asuntokaupoissa ostaja on mielestäni aika vahvalla puolella ja näissä kannattaa olla tarkkana! Asunnon myynti on varmasti myös mukavampaa molemmille osapuolille, sekä myyjälle että ostajalle, kun kaikki tiedot on esitetty rehellisesti ja kattavasti.

Myynti-ilmoitukseen tulee laatia myös myyntiteksti, joka on kuvien ohella ilmoituksen markkinointipuolta. Myyntitekstin kirjoittamiseen voi käyttää apuna muita netistä löytyviä myyntitekstejä, jotta näkee mitä teksteissä on hyvä nostaa esiin ja mitä asioita asunnoista korostetaan. Meidän oli helppo laatia hyvä myyntiteksti positiiviseni adjektiiveineen, sillä asunto todellakin oli valoisa, viihtyisä, rauhallinen, hyvällä paikalla jne. Kirjoittaminen myös on itselleni paitsi mukavaa myös jollain tavalla terapeuttista!


Viimeisenä silauksena ilmoitukseen tarvitaan hyvät, myyvät kuvat. Itselläni meni kokonainen päivä myyntikuvien ottamiseen ja muokkaamiseen, jota ennen koti piti tietysti siivota ja laittaa muutenkin tiptop kuntoon. Kuvauksessa minulla oli apuna hyvä ystäväni, jonka kanssa kuvaus oli paitsi helpompaa myös huomattavasti hauskempaa, kuin se olisi yksin ollut. Tämä oli ehkä yksi myyntiprosessin työläimmistä osuuksista ja tuli yllätyksenä itsellenikin. Kuvaus on kuitenkin itselleni varsin mieluisaa puuhaa, joten en kokenut siihen käytettyä aikaa ajanhukaksi.

Kun myynti-ilmoitus on laadittu voi siihen laittaa suorilta myös asunnon näyttöpäivät. Niitä voi lisätä ilmoitukseen myös jatkossa. Yksityiseen myyntiin verrattuna välittäjän etu on heidän omat myyntikanavat kuten sosiaalisen median mainokset, välitysyhtiön omat kanavat ja ennen kaikkea myyjien kontaktit potentiaalisiin ostajiin. Me olimme niin varmoja, että asunto menee ennen kuin ehdimme kissaa sanoa, ettemme olleet näistä markkinointikanavien ja kontaktien puuttumisesta huolissamme. Laitoimme asunnon myyntiin kesäkuussa Etuoven kautta ja ei muuta kuin ensimmäistä näyttöä odottelemaan!


Loppukaneetit

Kuvien ja myyntitekstin osalta korostaisin mielikuvien ja tunteen merkitystä. Vaikka luulisi niin isojen kauppojen, kuten asunnon oston, perustuvan pitkälti järkeen, tunteella on suuri merkitys päätöksen teossa. Jos ostaja voi kuvitella hörppivänsä aamukahvin asunnon terassilla ja hölkkäilevänsä lähistön puistomaisemissa, vaikuttaa se ihan varmasti positiivisesti ostopäätökseen - jos nämä siis ovat asioita, mitä kyseinen ostaja arvostaa. Myynti-ilmoitusta laatiessa onkin hyvä miettiä, ketkä ovat asunnon potentiaalisia ostajia ja mitä asioita he arvostavat!

Rivien välistä saattoi jo lukea, ettei asunnon myynti mene aina kuten Strömssöissä. Kerron myöhemmin asunnon myynnin ylä- ja alamäistä.





You May Also Like

1 Comments

  1. Hyviä vinkkejä semmoiselle, joka rupeamaan lähtee yksin. Mekin olemme miettineet hieman mitä tehdä, mutta voi olla että meidän oman aikataulun puutoksen vuoksi otamme yhteyttä kiinteistövälittäjään. Samaa mieltä muuten tuosta, että kuvilla on todella suuri merkitys.
    https://www.vihdoinkotona-lkv.fi/tiimi

    VastaaPoista

Kirjoita kommenttisi tähän...