Takkakivet kruunaavat takan

by - maaliskuuta 15, 2021

*Kaupallinen yhteistyö: Ylämaan Graniitti* 

Toisilla kodin sydän on keittiö, meillä se on takka. Instagramin puolella olenkin jo moneen kertaan hehkuttanut, kuinka takka on meidän kodin sydän. Takan puolestaan kruunaa luukkua kehystävät kauniit takkakivet, jotka ovat Ylämaan Graniitilta. 

Takka oli yksi seikka, mitä pohdittiin kohtuullisen pitkään. Meillä ei aiemmassa kodissa ollut takkaa, mutta meidän kuvitelmissa tulevassa hirsikodissa olisi ehdottomasti takka. Mielessä oli kuitenkin monta kysymystä. Kuinka paljon se maksaa ja onko se sen arvoinen? Kuinka usein sitä tulee lopulta käytettyä? Viekö se liikaa tilaa?   



Kriteerit takalle

Takalle ainoa järkevä paikka oli olohuoneen ja keittiön välissä, joten halusin, että takkatuli näkyisi sekä sohvalta, että ruokailutilasta katsottuna ja siksi halusin takkaan ehdottomasti panomaramaluukun eli luukun, jossa lasia on kolmeen suuntaan. Toiveissa oli valkoinen takka, hennosti rapatulla pinnalla. Olin löytänyt netistä kauniin takkamallin, jossa luukun ympärillä oli vaaleat kivet. Ne raikastivat ja toivat takkaan kauniin modernin ilmeen. Vaaleat kivetykset oli saatava myös meidän takan luukun ympärille! 

Miehellä puolestaan oli omat kriteerit. Insinööri kun on, hän halusi, että takka on ehdottomasti muurattu. Ja takan tulisi olla ainakin puolivaraava, jotta lämpö jää talteen. Sisustustakka ei miehelle tullut kuulonkaan, vaikka niitäkin käytiin katsomassa. Ne eivät mieheni mielestä ole ”oikeita takkoja”. Sisustustakoissa tosin on enemmän valinnanvaraa esimerkiksi takan muotojen osalta, koska niissä ei tule muuratun takan rajoitteet vastaan samalla tavalla. 

Hormin osalta kävimme eniten keskustelua. Haaveilemaani pyöreää hormia ei toistaiseksi vielä saanut harkkoina - tämäkin on kuulemma jo kehitteillä. Pyöreä peltinen hormi oli ehdoton ei, koska niistä aiheutuu herkemmin tulipaloja nuohoojana toimivan tuttavan mukaan. Lisäksi niiden käyttöikä on harkkohormia lyhyempi. Hormin osalta jouduin siis hieman tinkimään, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna hirsitaloon sopii hieman massiivisemman oloinen kulmikas hormi aika kivasti.


Täydellisen takan metsästys

Googlasin ja selasin Pinterestiä useamman kuukauden melkoisella intensiteetillä täydellisen takan toivossa. Eniten silmää miellytti aiemmin mainitsema panoramamalli, jonka luukun ympärillä oli kauniit valkoiset kivet, mutta tuo kyseinen takka ei mitoiltaan oikein sopinut meille. 

Lopulta piirsin oman meille täydellisen version netistä löytämästäni takasta ja pyysimme muutamilta firmoilta tarjousta vastaavasta takasta muurattuna. Paikallinen tuttu firma vei lopulta voiton, koska he pystyisivät tekemään takasta juuri sellaisen kuin toivoimme. 



Paperilta todeksi

Heinäkuussa muurari tuli meidän raksalle apurinsa kanssa. Hetken he suunnittelivat ja mittoivat takan sekä hormin paikkaa. Takan mitoiksi tuli lopulta seuraavat: S92cm L98cm K192cm. Hormi on 40x40cm ja se on noin 10cm seinästä irti. Muurattavan tulisijan sisälle rakennettiin palomuuri, joka mahdollistaa takan muuraamisen hirsiseinään kiinni. 

Takka muotoutui nopeasti suunnitelmista todeksi ja sen valmistumista oli todella jännä seurata, varsinkin kun olin itse luonnostellut, millaisen siitä haluan. Kun takan muuraus oli hyvässä vauhdissa, muurari kysyi millaiset kivet olin suunnitellut luukun ympärille. Minullahan oli niistä kirkas kuva mielessäni, mutta hups – en varsinaisesti tiennyt vielä tässä vaiheessa, mistä kivet saisin. 





Takkakivien jäljillä

Toiset jättävät takan luukun ympäryksen rappaukselle, toiset maalaavat mustaksi, jottei noki näy yhtä herkästi. Me halusimme kivetyksen, joka sopisi yhteen vaaleiden marmorikuvioisten keittiötasojen kanssa. Jotenkin en hoksannut varautua ollenkaan, vaan kuvittelin, että muurarilla varmaan on takataskussaan takkaan sopivat kivetykset tai hän tietää mistä niitä kannattaa kysyä. Perustummaa kiveä olisikin löytynyt, mutta vaaleaa, meidän keittiön tasoja muistuttavaa marmorikuvioista kiveä ei muurarin takataskusta löytynytkään. 


Meidän keittiön marmorikuvioiset kvartsitasot ovat Ylämaan Graniitilta ja koska ne ovat kerrassaan ihanat, päätin heti ensitöikseen olla yhteydessä Ylämaan Graniittiin, josko samaa kvartsia voisi laittaa myös takan luukun ympärille. He kuitenkin suosittelivat kvartsin sijaan dektonia, sillä se kestää kuumuutta paljon paremmin. Kartoitimme vaihtoehtoja myös muilta toimittajilta, koska tapana on tehdä vertailua niin hinnan kuin materiaalien suhteen ja selvittää muutenkin mahdollisimman paljon ennen lopullista päätöstä. Hyvin pian kuitenkin ilmeni, että dekton oli lähes ainoa takkaan sopiva materiaali, sillä se kestää hyvin kuumuutta ja siitä löytyy myös todella kauniita vaaleita vaihtoehtoja. 

Kuten usein käy, päädyimme lopulta ensimmäiseen vaihtoehtoon, eli Ylämaan Graniitin dektoniin nimeltään Dekton Glacier. Siinä on kaunis valkoinen sävy ja hento marmoria muistuttava kuvio. Ylämaan Graniitti on valmistanut korkealaatuisia kivitasoja 1980-luvulta saakka Ylämaalla Etelä-Karjalassa, joten luotto heidän ammattitaitoon oli kova. 


Kivien tilaus ja toimitus oli sujuvaa. Toimitimme Ylämaan Graniitille takan luukun ympärille tarvittavien kivien mitat, kuvat kiviä vaille valmiista takasta sekä tekemäni luonnoskuvat takasta. Kivien paksuudeksi valittiin 20mm, koska kivi tulee hieman yli takan reunoista. Näkyviin reunoihin tehtiin pienet pyöristykset, sillä pyöristetty reuna kestää iskuja paremmin. Lisäksi näkyvät pinnat kiillotettiin tehtaalla. Kiiltävä pinta on kaunis ja helppo pitää puhtaana. Se myös suojaa takan sivuja puhdistuksen aikana, eikä nokinen vesi roisku takan reunoille. 


Takka on meidän kodin sydän

Olemme olleet takkaan ja takkakiviin erittäin tyytyväisiä. Alun epäröinnit kaikkosivat jo ensimmäisenä iltana uudessa kodissa, kun muuttolaatikoiden keskellä laitettiin takkaan tuli. Kivet puolestaan viimeistelevät takan ja ovat sen todellinen jalokivi. 




Ylämaan Graniittia voimme suositella lämmöllä. Saimme heiltä hyviä vinkkejä kiven valintaan ja yhteistyössä saimme hiottua kivien viimeistelyt pyöristettyjä reunoja ja kiillotuksia myöten. Vaikka emme aluksi ajatelleet, että kivet kuumuisivat kovinkaan paljoa luukun ympärillä, olemme huomanneet käytännössä, että erityisesti yläosan kivet ovat kovalla koetuksella takasta tulevan lämmön vuoksi eli ihan mikä tahansa kivi ei sovellu ainakaan takan luukun yläosaan. 

Jos haluat nähdä lisää kuvia takasta, löydät Instagramin puolelta kohokohdista muutamia videonpätkiä takasta sen tekovaiheessa sekä valmiina. 



Takkakivistä saatu alennusta näkyvyyttä vastaan.

You May Also Like

0 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän...