Hirsitalon maalaus

by - lokakuuta 22, 2020

Meidän taloprojektissa maalaukset kuului pitkälti minulle. Ihan kaikkea en onneksi joutunut yksin maalaamaan, sillä appiukko maalasi talon räystäslautoja ahkeraan ja sainpa miehenkin välillä avuksi maalaamaan autotallia. Itse en ole koskaan aiemmin maalannut, ellei vesivärejä lasketa :D

Tein varmaan lähes kaikki aloittelijan virheet, mutta onneksi olen myös nopea oppimaan. Eli tässä postauksessa jaan kantapään kautta hankittua oppia hirsitalon ulkomaalauksesta noin 500 maalatun neliön kokemuksella. 



Se vaikein: Värin valinta

Ennen maalaukseen ryhtymistä täytyy päättää, millä maalataan. Maali ja sen sävy. Meille kaava saneli vaalean sävyn, mihin olisi todennäköisesti päädytty muutenkin. 

Luulin, että harmaan sävyn valinta on vaikeaa (sitä valittiin edelliseen kotiimme hartaasti), mutta niin se on valkoisenkin! Maalikaupoilla maalisävyjä pääsi vertailemaan vain pienillä lastuilla ja värikartoilla. Mikä pienellä mallipalalla näyttää valkoiselta, voi häikäistä valkoisuudellaan isolla pinnalla. Harmaalta näyttävä väriläiskä maalikartalla voikin olla täysin valkoinen seinällä. Eli lyhyt oppimäärä väriopista: vaaleat värit näyttävät vaaleammilta isoilla pinnoilla. Älä siis valitse värikartan gigavalkoista, ellei häikäisevä talo ole kirjaimellisesti se, mitä tavoittelet. 


Mieti ensin haluatko, että valkoisen sävy taittaa johonkin vai haluatko sen olevan neutraali. Näissä kannattaa pyytää apua asiantuntevalta myyjältä. Kuulin myös, että on parempi valita hitusen ”tummempi” valkoinen, jotta ikkunan karmit erottuvat hieman seinästä ja tulee kolmiulotteisuuden vaikutelma. Ja nyt siis puhutaan vain pienistä sävyeroista. Valitse muutama potentiaalinen maalisävy (tai niin monta kuin raskit pikkupurkkeina ostaa) ja tee koemaalaus. 

Maalia kannattaa aina testata nimenomaan sille pinnalle, mille sitä aiot laittaa. Eli hirsitaloa maalatessa koemaalaus on syytä tehdä ylimääräiselle hirren tai hirsipaneelin pätkälle, ei mille tahansa laudan palalle. Mitä isompi koemaalauspala, sitä helpompi hahmottaa. Maalaa kaksi kerrosta, mikäli siis aiot maalata talonkin kahteen kertaan. Ensimmäinen maalikerta ei välttämättä ole täysin peittävä, eikä siksi myöskään lopullisen värinen. Meidänkin sävy näytti kertaalleen maalattuna vaalean harmaalta, mutta toisella kerralla puu peittyi paremmin ja lopullinen väri oli valkoinen. Kuvassa oikealla kerran, vasemmalla kahdesti maalattu pätkä. 


Maalia kannattaa tarkastella nimenomaan siinä ympäristössä, mihin se on tulossa. Nosta testimaalipalat pystyyn, sillä väri näyttää eriltä vaakatasossa ja pystyssä. Tarkastele kuivunutta maalia eri valoissa (päivänvalo vs. iltavalo, aurinkoinen vs. pilvinen sää) ja eri puolilla taloa. Kannattaa verrata maalia myös esimerkiksi ikkunan listojen väriin, koska vierekkäiset sävyt vaikuttavat toisiinsa.

Jos et kokeiluistakaan huolimatta ole varma sävystä, etsi talo, jossa on silmää miellyttävä sävy ja kysy talon asukkaalta, mikä sävy on kyseessä. Näin mekin lopulta teimme! Meille maaliksi valikoitui Virtasen neljän öljyn maali sävytettynä Tikkurilan vanhan värikartan sävyllä 619X.   


Paras aika maalata

Optimaaliset maalauskuukaudet säiden puolesta ovat touko- ja kesäkuu. Tuolloin ei yleensä ole kovia sateita, eikä aurinko porota vielä liian kuumasti. Heinä-elokuussakin maalaus onnistuu, kunhan ei maalaa suorassa auringon paahteessa, vaan talon varjoisalla puolella. Meillä suurin maalausurakka ajoittui juuri oikeaan vuodenaikaan ja maalauskelit olivat mitä parhaimmat, mutta autotallin maalaukseen pääsin siirtymään vasta kesäkuukausina. 

En suosittele maalaamaan kovin tuulisella säällä. Minä maalasin yhden pylvään, koska oli kiire. Kiireessä maalattu pinta on pienen hiekkakerroksen peitossa. Sitä tuskin muut huomaavat, mutta minä tiedän. 



Välineet kuntoon

Tämä ansaitsee ihan oman kappaleensa, sillä maalaaminen on välineurheilua. Hanki kunnon pensseli ja astia, mihin kaadat maalia (ellet halua kantaa isoa maaliämpäriä). Pensselin valinnassa auttaa rautakaupan myyjä ja näissä hinta ja laatu kulkee melko lailla käsikädessä. 

Minun neuvo on: osta paras. Ja osta samalla useampi. Ainakin yksi leveä ja toinen hieman kapeampia pienempiä paikkoja varten. Jos sniiduilet pensselimäärän kanssa, hanki myös kunnon puhdistusaine ja muista puhdistaa pensselit välillä. Pensseleitä voi hyvin pitää maaliin upotettuina yön yli ja ne säilyvät hyvänä, mutta jo pelkkä maalaus kuluttaa pensseliä niin paljon, että todennäköisesti joudut vaihtamaan sen uuteen välillä. 



Huolelliset valmistelut

Valmistele talo huolella. Suojaa ikkunat ja ovet ORANSSILLA teipillä. Ei maalarinteipillä, jonka nimensä perusteella voisi kuvitella olevan juuri tätä varten. Maalarinteippiä on todella vaikea saada irti ikkunan karmeista, jos ne ovat siinä olleet muutaman päivän. Jos jo teit tämän virheen, löytyy minulta teipin irrottamiseenkin hyvät vinkit sattuneesta syystä… 

Putsaa hirret hyvin. Tähän käy apuvälineeksi leveä, pehmeäharjaksinen harja, joita saa ihan peruskaupoista ja rautakaupoista. Meren äärellä seinä oli viiden minuutin päästä täynnä pikku kärpäsiä ja hirsiä sai harjata puhtaaksi tiuhaa tahtia. 


Suojaa myös itsesi. Valitse vaatteet, jotka saavat sotkeutua maaliin. Ne sotkeutuvat kuitenkin. Levitä reilusti aurinkorasvaa, sillä kevätaurinko on yllättävän polttava. Tämäkin tuli kokeiltua. Hyvät hanskat kädessä on mukavampi sutia. Lippis suojaa auringonpistokselta. Ja yksi tärkeimmistä: käytä suojalaseja! Itsehän en aluksi muistanut/viitsinyt ja yhden maalauspäivän päätteeksi meinasin ajaa suoraan päivystykseen, koska silmät tuntuivat olevan ihan tulessa, veresti ja kyyneleet valui. Tämä meni onneksi ohi seuraavan päivän aikana ja muistin jatkossa pitää suojalasit visusti päässä varsinkin räystäsalustoja maalatessa. Huolehdi myös nesteytyksestä. Et halua heikkoa oloa korkealla maalaustelineillä.  

Sekoita maali aina huolella. Tähän käy hyvin porakone ja siihen kiinnitettävä vispilä. Hätätilanteessa ihan vain puukapula ajaa asian. Sekoita huolella pohjasta saakka. 

Bonusvinkki: Maalaus on monen tunnin urakka, joten hyvä musiikki on enemmän kuin tarpeen pitämään fiilistä ja tahtia yllä. Itselläni se oli parhaimmillaan 12 tunnin urakka päivässä. Musiikin tahtiin hytkymällä viihdytät itsesi lisäksi naapureita ja ohikulkijoita. 


Tekniikka haltuun

Kaikilla on hieman omanlainen maalaustyyli. Toinen sutii huolellisemmin, toinen suuripiirteisemmin, toinen laittaa maalia reilummin, toinen hinkkaa pienemmällä maalimäärällä kauemmin. Kauttaaltaan tasaisen maalijäljen saamiseksi on hyvä, ettei maalareita ole joka lähtöön. Moni kuvittelee, että kuka tahansa osaa luonnostaan maalata. Ei osaa. Älä laita pieniä lapsia maalaamaan talon suurinta näkyvää pintaa, ellet ole huolella opettanut, miten maalataan. 

Kannattaa aloittaa maalaaminen ylhäältä, mutta hirsien kanssa huomasin, ettei tämä ole niin justiinsa. Joka tapauksessa pitää olla tarkkana, ettei tule maalivalumia tai roiskeita, koska ne jäävät ikävinä klöntteinä näkymään. Tärkeintä on, että maalaa maksimissaan 3 hirttä kerrallaan päästä päähän, jotta hirren keskelle ei jää maalirajoja. Jos maalaat kaverin kanssa, käsittelyssä voi olla useampikin hirsi kerrallaan ainakin pohjamaalia levitettäessä. 

Ota rennoin rantein: pensselin liike on puun syyn mukainen edestakainen vaakaliike. Ei ylhäältä alas tai miten sattuun sutien. 


Erityisen tarkkana täytyy olla kulmien, hirsivälien ja naulankohtien kanssa. Kulmissa kannattaa joko jatkaa maalausta kulman yli tai käsitellä kulma muuten huolella. Hirsien väleihin täytyy saada maalia, jotta puu ei irvistele raoista. Tällaisia maalauksia näin aika paljon muun muassa asuntomessuilla. Itse kokeilin väleihin ensin kapeampaa pensseliä, mutta totesin ison pensselin olevan niihinkin paras. Vaatii vain ekstrahuolellisuutta, jotta maalia saa joka paikkaan ja toisaalta, ettei maalia jää väleihin liiaksi. Naulan kohdat tai muut epätasaiset paikat täytyy ensin tuputtaa maalilla ja vasta sitten maalata normaaliin tapaan. Pitkät ja tasaiset viimeistelyvedot ovat hyvän maalipinnan A ja O. 

Mielestäni tärkeintä on, että pohjamaalilla peittää kaiken puun tasaisesti. Toinen maalauskerta on niin sanottu viimeistely kerta, joka kannattaa tehdä huolella. Maalausjälkeä on syytä tarkastella tasaisin väliajoin eri kulmista katsottuna. 

Yksi hyväksi todettu vinkki on myös se, että jättää kuistin maalaamatta toiseen kertaan kunnes ovesta ei enää kanneta jatkuvasti mitään kovin isoa. Kun tekee kuistin viimeistelymaalaukset viimeisenä, takaa sen, että maalipinta on siisti ja kolhiintumaton.



Millä ja miten me maalasimme?

Meille maaliksi valikoitui Virtasen neljän öljyn maali sävytettynä Tikkurilan vanhan värikartan sävyllä 619X. Ennen maalausta ruiskutimme hirsiin homesuojan. Tämä oli helppo ja näppärä tapa varsinkin kun kaikki oli suojattu valmiiksi. Maalimyyjien ohjeet poikkesivat hieman toisistaan, joten varmistin tehtaalta, miten maalaus kannattaa tehdä. Virtaselta saadun ohjeistuksen mukaan teimme pohjamaalin ohentamalla maalia 10% Vernissalla. Toinen kerros maalattiin ohentamattomalla vielä saman kesän aikana. Huom. tummissa sävyissä ohjeet ovat toisenlaiset, koska tumma maali kuumuu enemmän auringossa ja saattaa aiheuttaa maalin kuplimisen. Jos emmit, suosittelen soittamaan valmistajalle.

Tsemppiä ja jaksamista maalausurakoihin! 


You May Also Like

0 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän...