Raksaavan ystävän kohtaaminen - Dos and dont's

by - syyskuuta 14, 2020

Varoitus: Tämä postaus on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, mutta saattaa sisältää myös pienen pienen totuuden siemenen. Älä loukkaannu, jos lukiessasi mietit ehkä sopivasi johonkin kuvaukseen. Jos sinulla muljahti jo nyt mahassasi, tässä on hyvä kohta lopettaa lukeminen ja palata vaikka johonkin aiemmista postauksistani. 

Hassua kyllä, raksaavaa ystävää voi olla jollain tavalla vaikea kohdata. Tai sellainen vaikutelma itselle on syntynyt. Voisin kuvitella, että raksaavan ystävän kohtaamisesta herää jotain samankaltaisia tunteita, kuin silloin kun ensimmäiset kaverit perustivat perhettä ja saivat lapsia. Mitä perhettä perustavien kavereiden kanssa voi tehdä? Joutuuko lapsenvahdiksi? Pyöriikö kaikki keskustelu oman pikku kullannuppupöppöntöppösen kakan värissä? Vai voiko ystävää edelleen kysyä vaikka lasilliselle? Toisinaan oli helpompi vain pitää hieman etäisyyttä, jos ei tiennyt miten tulisi toimia. 

Saman kaltainen välttely tuntuu kohdistuvan raksaaviin ystäviin. Puhuuko se mistään muusta kuin raksasta? Mitä raksaavalta ystävältä voi kysyä, jos ei ymmärrä raksaamisesta mitään? Mitä minun pitäisi tietää kakkoskakkosesta? Tai pahinta: mitä jos se pyytää töihin?!

Ja rakkaat ystävät, älkää nyt automaattisesti luulko, että kohdistan tämän teihin. Ja te, ketkä ehkä tunnette pienen piston, älkää huoliko, olette te edelleen hyviä tyyppejä.




Dos and dont's

Tässä kymmenen kohdan dos and dont’s, jos mietit miten raksaava ystävä pitäisi kohdata. Saatat tämän luettuasi välttää myös kaikkein pahimmat mokat.

§ 1.

DON'T: Älä kysy raksaavalta ystävältä: ”No joko se talo on valmis.” Varsinkaan, jos tiedät, ettei se ole. Tätä kysyy 99% raksaajan kohtaavista ystävistä ja puolitutuista. Ei siis mikään uusi vitsi, vaikka ekalla, tokalla ja kolmannella kerralla se saattoi vielä hiukan naurattaa. Tällä kysymyksellä ei varmasti ole mitään pahaa tarkoitusta, mutta raksaavalle se saattaa kalskahtaa ikävälle, kun projekti on pitkä. Ainakin kymmenennellä kerralla… ja varsinkin kun sama henkilö esittää sen kymmenennen kerran.

DO: Jos sinua kiinnostaa ystäväsi raksakuulumiset, kysy ihan normaalisti vaikka, että miten raksalla menee tai missä vaiheessa raksaprojekti on. 

§ 2.

DON'T: Älä jätä soittamatta vain sen vuoksi, että pelkäät joutuvasi töihin tai häiritseväsi raksaavaa ystävää.

DO: Pidä yhteyttä ystävääsi myös raksaprojektin ajan – ihan normaalisti. Raksaava ystävä ei välttämättä jaksa pitää samalla tavalla ystäviinsä yhteyttä, kuin ennen, mutta se ei tarkoita, etteikö hän ilahtuisi, jos ystävät tukevat tässäkin elämänvaiheessa. Ihan vaikka vaan laittamalla viestiä tai soittamalla. Raksaava ystävä ei (aikuisten oikeasti) oleta kaikkien tarjoutuvan raksalle avuksi ystävän kohdatessaan. 

§ 3. 

DON'T: Älä jätä vierailematta raksalla sen pelossa, että kokisit olevasi tiellä raksalla tai joutuvasi töihin. 

DO: Tule vierailulle! Vieraat on raksalle aina tervetulleita. Onpa ainakin hyvä syy pitää kahvitauko. Älä kuitenkaan pahastu, jos jatkamme siinä sivussa töitä. Osaamme yleensä jutella yhtä aikaa, kun käytämme vasaraa. Vasaran tai ruuvimeisselin ojentaminen tarvittaessa siinä rupatellessa on myös tervetullut apu, mutta sitäkään emme automaattisesti odota.

 

§ 4. 

DON'T: Jos haluat ihan oikeasti tarjota apua, älä tarjoa apuasi ympäripyöreästi tyyliin ”voin tulla joskus raksalle avuksi”. 

DO: Raksaavalla ystävällä tuskin on aikaa soitella kaikkia kavereita läpi silloin kun apu olisi tarpeen siinä toivossa, että joku sattuisi ehtimään juuri kyseisenä päivänä. Tarjoa apuasi konkreettisesti esimerkiksi kertomalla, että pääsisit tulevana lauantaina avuksi siihen ja siihen kellonaikaan ja tiedustele sopisiko tämä ja mitä silloin voisi olla apuna tekemässä. Tämä on paljon konkreettisempi ja helpommin vastaanotettava avuntarjous! 

§ 5. 

DON'T: Älä mieti, että et osaa olla raksaavalle ystävälle mitenkään avuksi ja sen vuoksi jätä auttamatta jos oikeasti haluat olla avuksi. 

DO: Välillä raksalla kerätään ihan vaan roskia tai imuroidaan. Tämän osaa kaikki. Apu mikä kelpaa raksalle AINA on muonitus. Emme varmasti kieltäydy, jos tuot raksalle pullat, jäätelöt tai ihan mitä tahansa pientä. Raksaajilla on todistetusti aina nälkä! Emmekä tässäkään vaiheessa oleta, että jäät työavuksi. 



§ 6. 

DON'T: Älä utele vieraillessasi ensimmäisenä tontin tai talon hintaa. Se on vähän tökeröä – ja harmillisen yleistä. 

DO: Esitä edes kiinnostunutta talosta tai projektista muuten. Tai kysele ihan vaan ystävän kuulumisia. Kyllä sen hinnankin voi jossain vaiheessa ottaa puheeksi, jos se aidosti kiinnostaa eikä vain utelun ja kauhistelun vuoksi. Sattuneesta syystä me raksaajat tiedämme jo, että rakentaminen on aina kallista. 

§ 7. 

DON'T: Jos raksaava ystäväsi pyytää mielipidettä vaikkapa huoneen pohjapiirustuksen suunnittelussa, älä kerro, että räjäyttäisit koko suunnitelman ja tekisit kaiken aivan toisin. Älä varsinkaan silloin, kun seinät ja katto on jo talossa eikä ihan kaikkea enää voi muuttaa.

DO: Kotia rakennetaan tunteella. Siihen on laitettu kiinni paljon toiveita, unelmia, rahaa ja älytön määrä työtä. Suhtaudu raksaajan tulevaan kotiin kuin ystävääsi. Voit varmasti löytää jotain hyvää jo olemassa olevasta suunnitelmasta ja auttaa sen hiomisessa eteenpäin. Ja kenties et yhden piirustuksen pohjalta edes tiedä, mitä suunnitelmassa on ollut ideana.  Tämä on oikeasti aika tunteellinen ja iso projekti! 



§ 8. 

DON'T: Älä lannista. Älä kauhistele, kuinka paljon työtä on vielä tekemättä tai pahempaa: taivastele, että et kyllä ikinä lähtisi vastaavaan projektiin vaikka maksettaisiin. Believe me – me raksaavat tiedämme, että töitä on paljon. Eihän me muuten oltaisi raksalla aina. 

DO: Kannusta! Jos raksaava ystävä on tolpillaan ja talo valmistumassa, niin hän selviää siitä kyllä, muttei pieni kannustus ole pahitteeksi.

§ 9. 

DON'T: Älä etsi ensimmäisenä virheitä ja asioita, missä voit päteä. 

DO: Virheitä sattuu. Ihan kaikille. Jopa sinulle. Ja usko tai älä, raksaaja on itse itselleen kaikista ankarin. Emme tarvitse enää muita arvostelemaan vinoa listaa tai muuta pikku virhettä. Keskity virheiden sijaan positiiviseen. 

§ 10. 

DON'T: Älä syyllistä raksaavaa ystävääsi, jos (=kun) hän ei ehdi tai jaksa normaaleihin rientoihin ja ”kissanristiäisiin”. Hän varmasti lähtisi, jos todella jaksaisi. Tai ehtisi. Ja todennäköisesti potee jo valmiiksi huonoa omaatuntoa väliin jätetyistä synttäreistä, illanistujaisista ja noh kaikesta, mistä luopuu raksan ajaksi. Onneksi tämä on ohimenevä vaihe. 

DO: Me ei ehkä ehditä raksalta rimpsalle, mutta rimpsan voi tuoda meidän luo. Tule joskus raksaavan ystävän luo (tai raksalle) ihan vaikka kahville. Tai niille yksille! Ja kysy välillä edelleen raksaavaa ystävääsi niihin kissanristiäisiin. Kyllä me joskus saatetaan ehtiäkin ja ilahduttaa ainakin tieto, että meitä ole kokonaan unohdettu kaveriporukassa. 

 
Ja se viimeinen muistutus. Samaan tapaan kuin perhettä perustavilla ystävillä, meillä raksaajilla on pitkälti yksi puheenaihe: tässä tapauksessa se on raksa. Siitä riittää loputtomasti puheenaihetta. Siitä huolimatta, me keskustellaan kyllä oikein mielellään muustakin. Ihan normaaleista asioita. Ainakin heti niiden raksakuulumisten jälkeen!     




You May Also Like

2 Comments

  1. Touché. Aivan täydellinen lista. Tämä menee juuri näin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että näihin voi muutkin samaistua! :D Listaa olisi voinut jatkaa vielä useammallakin kohdalla, mutta nämä sattui olemaan mielenpäällä juuri tätä postausta kirjottaessa.

      Poista

Kirjoita kommenttisi tähän...