Tonttikuulumisia - vko 20

by - toukokuuta 11, 2020

Ajattelin aina väliin kirjotella myös tänne blogin puolelle reaaliaikaisia tonttikuulumisia. Blogi siis tulee pomppimaan hieman ajassa eteen- ja taaksepäin, kun kerron takautuvasti meidän suunnitelmista ja toisinaan päivitän kuulumiset tontilta. Tässä ensimmäiset tonttikuulumiset.

P.s. Tätä kirjoittaessa äitienpäivänä istun vesivahdissa eristeläjän päällä talossa, jossa on vain hirsiseinät ja pressu kattona. Ulkona sataa kuin esterin tiedätte mistä ja pressuun on tullut reikiä, joista tippasee vettä sieltä täältä. Onneksi on ämpäreitä, termospullollinen kaakaota, kolme paitaa, toppatakki ja -housut – ja tämä läppäri viihdykkeenä. Tätä se nyt on. Mutta takaisin tonttikuulumisiin…


Alkuperäinen suunnitelma

Ostettu tontti oli siinä mielessä helppo, että periaatteessa kaikki maatyöt oli tehty valmiiksi. Tarvitsisi tehdä vain perustukset talolle ja nostaa maa oikeaan korkoon eli uutta maata ei juurikaan tarvittaisi. Meidän suunnitelma oli odottaa, että routa sulaa maasta ja ottaa maata perustusten kohdalta pois vain se verran kuin on tarpeen. Siitä jatkettaisiin sujuvasti sokkelin valuun ja niin edelleen.

Alkuperäinen aikataulusuunnitelma keväälle alkaen maaliskuun lopulta meni suurin piirtein näin:

- Maatyöt vkot 12-13
- Perustukset ja sisätäyttö vko 14
- Alapohjan eristykset yms. valua edeltävät työt vko 15
- Lattiavalu vko 17
- Hirret tontille vko 18
- Pystytys vko 18

Kuten ainakin kaikki jo joskus rakentaneet tai rakennuttaneet varmasti tietävät, hommat ei aina mene suunnitelmien mukaan ja tämä oli vain sen hetken paras arvaus tai tavoite.




Aikataulu uusiksi

Perustusten teko piti aloittaa maaliskuun lopussa ja kaivinkone tuli paikalle, mutta ikäväksi huomattiin, että routaa oli vielä reilu puoli metriä maassa. Vaihtoehtoina oli odotella, että routa sulaa, sulattaa maa tai vaihtaa uudet maat tilalle. Talon perustukset ovat niin oleellinen ja tärkeä osa koko projektia, että tässä kohden ei missään nimessä kannata oikoa.



Piti laskea aikataulua uudelleen. Tärkeimpänä oli, että pystytys täytyy aloittaa viimeistään parin viikon sisällä hirsien toimituksesta, ettei hirret makaa tontilla turhan kauan ja saa kosteutta, joka aiheuttaa hometta hirren pintaan. Koska aikaa hirsien saapumiseen oli tässä kohden 6 viikkoa, päätimme odottaa maan sulamista vielä pari viikkoa. Siellä sitä rampattiin tontilla harvase päivä kokeilemassa paljonko maa oli sulanut. Vaikka oli ollut jo melko keväiset kelit, välillä tuli lunta ja mieli tummu. Lopulta kahden viikon jälkeen aikataulupaineiden vuoksi oli tehtävä päätös vaihtaa maat.

Kaivinkone laulamaan ja maakuormien tilaus tontille. Onnea on muuten hyvä kaivinkonekuski, jolta hommat luonnistuu! Maat oli vaihdettu parissa päivässä ja aikataulun kiriminen alkoi. Lisätyötä ja -kustannuksia tästä tietenkin koitui, mutta oli tuossa kohtaa paras ja ainoa ratkaisu.




Hommat etenee

Kun pohjat oli tehty, seuraavana oli sokkelin vuoro. Sokkelivalun ostimme ammattilaisilta, koska heiltä se luonnistuu huomattavista sukkelammin kuin itse tekemällä ja toki perustuksille saa näin myös takuun. Sokkelivaluissa meni 3 päivää, joista ensimmäisenä muotit ilmestyivät tontille. Toisena päivänä talon sokkeli oli valettu ja kolmantena terassin sekä autotallin sokkeli. Kaivinkone takaisin töihin täyttämään sokkeleita ja täytötkin oli saatu tehtyä jo parissa päivässä. Poistettuja maita pystyi myös hyödyntämään sisä- ja ulkotäytöissä, koska kyseessä oli puhdas hiekka. Yhtään kuormaa maa-aineksia tontilta ei tarvinut ajaa pois.

Seuraavaksi oli edessä alapohjan eristysten laitto, viemäreiden ja lattialämmityksen asennukset yms. Myös hirret saapuivat tontille aikataulussa viikolla 18 ja sitä tavaraahan riitti! Ainoastaan vaarnarenkaat puuttuivat, joten pystyttämistä ei olisi voinut suorilta aloittaakaan. Vapun juhlinta meni tiiviisti raksatöissä.






Vauhti kiihtyy

Lattiavalu tehtiin pystytystä edeltävänä päivänä. Tässä kohtaa aikataulu oli erityisen tiukka, mutta onneksi kaikki meni suunnitellusti. Myös timpuri kävi tarkistuskierroksella samaisena päivänä. Ei tainnut uskoa, että pystytys alkaisi aikataulussa, koska oli meillä ollut sen verran kirittävää. Valettu lattia on kovettunut jo seuraavana päivänä ja pystytystöitä on huomattavasti mukavampi tehdä valetun lattian, kuin hiekan päältä. Toki juuri valetun lattian takia istun nyt täällä vahtimassa, ettei vettä pääsisi alimman hirren ja lattiavalun väliin, mutta ensi viikoksi on luvattu poutaa ja saadaan katto talon suojaksi.

Varsinainen pystytys päästiin kuin päästiinkin aloittamaan siis vain vajaa viikko myöhemmin kuin alun perin suunnittelimme, vaikka raksahommien aloitus viivästyi 3 viikkoa. Pystytyksestä voisin kirjoitella oman postauksen. Homma sujui pääosin mallikkaasti, mutta välillä ehti myös vastustaa. Loppujen lopuksi pystytykseen meni timpurin lupaamat kolme päivää - joskin hyvin pitkää päivää. Aluksi epäilimme vahvasti, että mahtaako ihan noin nopeasti nousta, mutta kyllä timpuri vaan tiesi. Nyt vielä katto pään päälle, niin voi nukkua yöt paremmin.




Jaksaa, jaksaa

Miehet ovat painaneet pitkää jopa 17 tunnin päivää tontilla. Aluksi pitkälti kahdestaan puolisoni ja appiukon voimin. Ilman appiukkoa emme olisi voineet tätä projektia edes aloittaa, koska meillä ei ole kokemusta rakentamisesta omasta takaa. Kehikon pystytyksessä meillä oli lisävoimia. Vanhan kunnon talkoovoimaa sekä timpuri ja nosturikuski.

Itse olen töiden ohella toiminut lähinnä muonittajana eli kokkaillut puolison äidin kanssa kotona ja vienyt lounaat, kahvit ja välipalat tontille. Lisäksi olen opiskellut (siitä ehkä lisää joskus myöhemmin, nimittäin se saattaa hyvinkin liittyä myös tähän projektiin) ja yrittänyt edistää suunnitelmia sisätilojen suhteen. Töiden ”ohella” jonkun tekeminen ei ylipäätään ole helppoa. Varsinkaan kun työt vievät suurimman osan aivokapasiteetista.

Jo tässä kohden, vaikka varsinaista rakennusvaiheen projektia on takana vasta 3 viikkoa, voin sanoa, että helppoa talon rakentaminen ei ainakaan ole. Omalta osaltani olen ainakin oppinut, että minulla on aika iso luotto tai vähintäänkin optimisten asenne omiin kykyihin ja jaksamiseen. Ehkä jopa turhankin. Myönnetään, ei tämä ihan uutena oppina tai yllätyksenä tullut. Ei ole eka kerta, kun minulla on monta rautaa tulessa. Tällä kertaa vain ehkä nostettuna taas uudelle levelille.




Aikataulussa ollaan

Alkuperäinen aikataulu ei juurikaan muuttunut lopputuloksen osalta, vaan sanotaanko, että pikemminkin ”tiivistyi” näin:

- Maatyöt vko 12-13 vko --> 16
- Perustukset ja sisätäyttö vko 14 --> vko 17
- Alapohjan eristykset yms. valua edeltävät työt vko 15 --> vko 18
- Lattiavalu 17 vko --> 19
- Pystytys vko 18 --> vko 19

Kuukausi takana, enää (toivottavasti) 7-8 edessä! Vähän meinaa palella ja väsyttää, mutta pitää muistaa, että lasi on puoliksi täysi. Ja eristelevyt takapuolen alla yllättävän lämpimiä.

You May Also Like

1 Comments

  1. Ihanasti tuo aurinko paistaa tontille. Meidän tuttu osti myös tontin, ja heillä alkaa maanrakennustyöt keväällä. Mukava seurata projektia. Tulee itsellekin suuri talokuume, kun seuraa näitä vierestä. https://www.hinauslevainen.fi/koneurakointi

    VastaaPoista

Kirjoita kommenttisi tähän...