Oman kodin arkkitehtina

by - huhtikuuta 21, 2020


Kuten edellisessä postauksessa kerroin, lähtökohtana talon suunnittelussa meillä oli kaksikerroksinen moderni hirsitalo. Lähimpänä tuota oli Kontion Niittyrinne taloista C-malli. Talo miellytti silmää modernin ulkomuodon lisäksi, selkeän pohjan ja yksinkertaisen, muttei kuitenkaan liian yksinkertaisen muodon vuoksi. Niittyrinne on suorakulmion muotoinen, mutta porraskuilu on erotettu omakseen talon kylkeen, mikä oli meistä nerokasta, sillä portaat eivät näin veisi tilaa esimerkiksi olohuoneelta. Yksinkertaisen muotoinen talo on helpompi ja usein edullisempi rakentaa. Hirsitaloissa tyypillisesti nurkat ovat vaativimpia saada tiiviiksi, joten mitä vähemmän niitä on, sen parempi.

Jos meitä yhtään tuntee, niin arvata jo saattaa, ettei valmis talopohja meille kuitenkaan kelvannut sellaisenaan. Yritimme saada apua hirsitalotoimittajilta talomallin suunnitteluun ja kerroin aika suoranaisesti, miten arkkitehtiapu talotoimittajan takaa voisi olla hyvä myyntivaltti. Varsinkin kun huomioidaan, miten isosta ja rahallisesti mittavasta projektista oman kodin rakentamisessa on kyse. Nämä toiveet kaikuivat kuitenkin kuuroille korville ainakin niiden valmistajien kohdalla, joiden kanssa kävimme neuvotteluja, eikä apuja juurikaan herunut. Oli siis ryhdyttävä tuumasta toimeen itse.




Muutoksia muutosten perään

Kun aloimme pyörittelemään pohjaksi kaavailtua talomallia omasta näkökulmastamme ja tarpeistamme käsin, päädyimme hyvin pian tekemään siihen muutoksia toinen toisensa jälkeen. Muun muassa huonejärjestystä vaihdettiin alakerrassa. Valmiissa pohjassa oli kulku kodinhoitohuoneen kautta kylpyhuoneeseen ja saunaan. Me puolestamme halusimme kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen ehdottomasti erilleen toisistaan. Kodinhoitohuone on usein täynnä likaisia tai kuivumassa olevia pyykkejä, kun taas kylpyhuoneen kuuluisi olla rentoutumisen paikka. Lisäsimme kodinhoitohuoneeseen myös arkisisäänkäynnin, jotta pääsisäänkäynti pysyisi siistimpänä.



Keittiö oli koko pohjan haastavin osio. Toivoin kovasti saareketta, mikä aiheutti päänvaivaa pohjan suhteen, sillä saareke ei tuntunut mahtuvan siihen oikein mitenkään päin. Meillä oli muutenkin pitkä toivomuslista pohjan suhteen, eikä sen neliöt tuntuneet riittävän millään kaikkeen mitä toivoimme. Niinpä venytimme seiniä vuorotellen molemmista päistä lisäneliöiden vuoksi. Keittiö ja ruokailutila mietittiin lopulta pohjaan kokonaan uudelleen. Keittiösuunnitelmasta ja valinnoista voisin kertoa jossain kohtaa ihan omassa postauksessa.

Yläkerran osalta muutoksia tuli vähemmän ja huomattavasti pienemmällä määrällä pähkäilyä. Lisäsimme päämakuuhuoneen yhteyteen vaatehuoneen, joka oli itselleni ehdoton toive. Muutimme pienen WC:n isommaksi kylpyhuone-WC -yhdistelmäksi, jonne saamme myös rutkasti säilytystilaa. Turhan käytävän hukkaneliöt otimme osaksi päämakuuhuonetta.


Ammattilaisten välineet käyttöön

Kun sisälle oli tehty roimasti muutoksia, aloimme pohtia myös talon ulkomuotoa tarkemmin. Ulkomuodon hahmottelu kynän ja paperin avulla ei kuitenkaan ollut yhtä helppoa kuin pelkän pohjan. Lopulta latasimme ammattilaistenkin käyttämän suunnitteluohjelman SketchUpin, jolla piirsimme talon ja päädyimme alla oleviin mutoksiin. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin tämä muokkausprosessi vei kuukausia. Meillä oli kuitenkin hyvin aikaa varsinaisen rakennusurakan alkamiseen, joten halusimme tehdä kaiken omalla tahdillamme huolella suunnitellen ja makustellen.

Kaava määräsi kattoprofiiliksi harjakaton, joten muutimme Niittyrinne-mallissa olleen pulpettikaton harjakatoksi. Lisäksi kaava määräsi talon sijoittelun tontille tarkasti. Sen tuli olla neljän metrin etäisyydellä tontin pohjoisrajasta, jolloin tilaa jää etelän puolelle avautuvalle pihalle. Meidän pyörittelemissä talomalleissa tämä tarkoitti, että isot ikkunat tulisivat juuri etelän ja lännen puolelle pihalle päin. Totesimme kuitenkin etelään ja länteen avautuvat lähes lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat ongelmallisiksi mahdollisen auringon aiheuttaman liiallisen kuumenemisen vuoksi. Koska emme halunneet luopua isoista ikkunoista, päädyimme venyttämään kattoa lipaksi ikkunoiden puolelle etelään. Tämä edellytti harjansuunnan kääntämistä vielä kokonaan toisin päin. Meidän silmäämme talo näytti vielä harmonisemmalta tämän muutoksen jälkeen.


Edellisessä kodissamme olimme tykästyneet reilun kymmenen neliön parvekkeeseen, jolla vietimme paljon aikaa pitkälle syksyyn. Halusimme myös uuteen kotiin kohtuullisen tilavat ja katetut parveke- ja terassialueet, joita suunnittelun lähtökohdaksi otetusta Niittyrinne-mallista ei löytynyt. Tässä vaiheessa suunnitelmia olimme törmänneet myös Finnlamellin uuteen mallistoon, jonka Westend 140 nimisestä mallista lainasimme idean lännenpuoleiseen parvekkeeseen ja terassiin. Tämä oli täydellinen idea, sillä näin saimme parvekkeen merelle päin!

Lopulta huomasimme, että olimme muokanneet taloa sen verran kauas alkuperäisestä mallista, ettei sitä hevillä enää samaksi tunnista. Varsinkaan ulkopuolelta. Tämän kuukausia kestäneen tee-se-itse arkkitehtirupeaman jälkeen totesimme, että talo oli melko lailla suunniteltu ja piirretty itse. Joskin ideoita muutoksiin lainattiin useammasta mallista. Jopa talofirmojen myyjät näyttivät hämmästyneiltä, kun esittelimme oman version talosta ja kerroimme, että suunnittelimme ja piirsimme sen itse.


Monta tapaa

Talomallin valinnan tai suunnittelun voi varmasti aloittaa monella tapaa. Toiset etsivät valmiin talomallin, toiset hankkivat arkkitehdin ja toiset aloittavat piirtämisen tyhjältä paperilta omien toiveiden mukaan. Me lähdimme liikkeelle ensimmäisestä eli etsimme valmiita talomalleja, mutta päädyimme muokkaamaan niistä omanlaisemme.

En väitä, että meidän tyyli olisi missään nimessä ainakaan nopein, helpoin saatikka fiksuin. Haastetta siitä ainakin sai ja joutui miettimään monen monta yksityiskohtaa lukemattomia kertoja uudelleen, sillä yksi pieni muutos poiki aina ketjun uusia muutoksia. Emme koskaan laskeneet montako versiota talosta lopulta piirsimme, mutta veikkaan, että monen monta kymmentä. Arkkitehti olisi varmastikin lähestynyt asiaa tyystin toiselta kannalta. Lähtenyt kenties miettimään millainen talo juuri kyseiselle tontille sopii ja mitkä ovat asiakkaiden toiveet talon suhteen. Mutta me ei olla arkkitehtejä, eikä osattu lähteä tyhjästä liikkeelle, joten meidän suunnitelma muotoutui eri tavalla.

Jälkeenpäin ajateltuna homman olisi tosiaan voinut tehdä helpomminkin, mutta eihän se silloin olisi ollut meidän näköinen projekti!

You May Also Like

0 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän...