Hirsitalo sen olla piti

by - huhtikuuta 16, 2020

Hirsitalo. Se oli ainoa, mitä oli ehditty ”päättää” jo kauan ennen tontin ostoa. Koko hommahan lähti vitsailusta, miten meillä joku päivä olisi hirsitalo veden äärellä. Kun oikea tontti sattui kohdalle, kaupat oli tehty ja meille valkeni, että nyt ollaan tosissaan tekemässä taloa, alkoi pohdinta siitä, mitä tontille nyt aikuisten oikeasti rakennetaan.

Kiire suunnittelulla ei ollut, koska päätimme heti alkuun, että haluamme käyttää suunnitteluun reilusti aikaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - vai miten se nyt menee. Meillä oli siis ruhtinaalliset reilu vuosi aikaa tälle vaiheelle.

Alueen kaavamääräys antaa reunaehdot rakentamiselle ja meidän tapauksessa asemakaava-arkkitehti oli asettanut jokseenkin tiukat reunaehdot, joiden mukaan on mentävä. Niistä saisi aivan oman postauksensa, mutta ei mennä tässä siihen. Se, oliko meidän haaveet realistisia toteuttaa, oli joka tapauksessa projektin alkuvaiheessa vielä kovin hämärän peitossa.



Hirsitalon plussat vaakakupissa

Meidän tapauksessa lähtökohtana oli hirsitalo ja sitä vaihtoehtoa alettiin kartoittamaan. Jotenkin muoviin käärityn talon rakentaminen kuulosti itselle hassulta ajatukselta, kun luonnollinen hirsi on materiaalina nykyään jo hyvinkin saavutettavissa. Ehkä muutama vuosi sitten en olisi vielä näin ajatellut, mutta viimeisten ehkä parin vuoden aikana ajatukset hieman kaiken suhteen on menneet luonnollisuutta kohden.

Hirsi tuntui ainoalta oikealta valinnalta sen hengittävyyden ja hyvän sisäilman vuoksi. Toki hirsi on jonkun verran kalliimpi, mutta säästöä tulee sekä ajassa että materiaalikustannuksissa viimeistään siinä vaiheessa, kun sisätiloja aletaan rakentamaan. Ainakin siinä tapauksessa, jos haluaa säilyttää hirsipinnat sisäseinissä. Aluksi kyllä vertailimme juurikin esimerkiksi kustannuksia, mutta rehellisyyden nimissä meidän vaakakuppi ei tainnut olla hevillä keinutettavissa. Pystyin jo kuvittelemaan puun tuoksuisen kodin. Hirsitalo sen olla piti!



Lapsuuden haaveissa

Yksi jo lapsuuden unelmistani oli kaksikerroksinen talo. Ihailin ystävieni yläkerran huoneita ja pidin muutenkin lintuperspektiivistä ja sen tuomasta turvasta. Muistan suostutelleeni lapsena äitiä siihen, että meidän yksikerroksiseen lapsuuden taloon tehtäisiin minulle huone yläkertaan ja sinne kattoikkuna, josta voisin kaukoputkella katsella tähtiä. No sellaista ei tietenkään lapsen pyynnöstä tehty, vaikka äiti taisi ajatuksesta pikkiriikkisen jo innostuakin.

Onnekseni alueella, jolta ostimme tontin, on määrätty kaavaan, että talon tulee olla täysi kaksikerroksinen. Check! Suostuttelua ei siis tarvitsee jatkaa enää aikuisiällä kiitos kaava-arkkitehdin. Kaksikerroksinen hirsitalo sen olla piti.


Moderni talomalli etsinnässä

Sitten alkoi talomallien pläräily netistä. Ja sepä vasta olikin haastavaa! Valtaosa valmiista talomalleista tuntui olevan hyvinkin perinteisen tyylisiä hirsitaloja ristikkoikkunoineen ja monine kulmineen, mitä nimenomaan emme halunneet. Halusimme modernilla twistillä maustetun hirsitalon.

Melko alkutekijöissä löysimme Kontion malliston, josta erityisesti Niittyrinne C niminen malli miellytti meidän silmää ja pidimmekin sitä esimerkkimallina, kun jatkoimme meille täydellisen mallin metsästystä, koska eihän ensimmäinen (tämän ainakin naiset ymmärtää ;D) silmää miellyttänyt malli voinut olla se lopullinen valinta. Etsinnöistä huolimatta päädyimme palaamaan kyseiseen malliin aina uudelleen ja pyörittelimme mallin pohjaa ihan tosissaan olematta siihen kuitenkan koskaan täysin tyytyväisiä. Silti varmaa oli, että nimenomaan moderni hirsitalo sen olla piti.


Valmista talomallia ei tuntunut löytyvän, eikä lukuisat pienet muutokset pelastaneet vahvimpiakaan kandidaatteja. Tästä seurasikin melkoinen tee-se-itse arkkitehtiprojekti, josta kerron seuraavassa postauksessa lisää. Se se vasta olikin! :D

You May Also Like

0 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän...